DANS
Mar 29, 2015 16:42:06 GMT 1
Post by Cateline Ó Riain on Mar 29, 2015 16:42:06 GMT 1
DANS
Dans i middelalderen er bestemt ikke som dans i dag. Typisk danser man flere par sammen, man skifter partner ind imellem, og man rører næsten ikke ved hinanden. Tænk på dansen lancier, hvis I kender den.
I de fleste middelalderlige danse kommer man ikke hinanden så meget ved - man rører typisk kun hinanden, ved at man holder i hånden. I lange perioder under dansen rører man endda slet ikke den anden.
Det er dog en mulighed for at tale sammen uden hele tiden at være overvåget af forældre eller veninder. I dagligdagen rører man som mand og kvinde heller ikke meget ved hinanden, og derfor kan alene dét at være så tæt på en anden være meget grænseoverskridende.
I adelen tager man det lidt mere højtideligt end i borgerstanden. Det er pinligt og vanærende hos adelen, hvis man ikke kan trinnene, mens de borgerlige faktisk er i stand til at le af det.
Her følger nogle få eksempler på middelalderlige danse.
PAVANE
Til mange adelige selskaber, hvor der skal danses, da lægges der ofte ud med pavanen. Pavanen er en marchdans, og den er egentlig mest møntet på, at damerne skal have en mulighed for at vise deres flotte rober frem. Det skal siges, at en dame anses som en fiasko, bliver hun ikke budt op til den første dans - medmindre hun er i en sørgeperiode eller er forhindret pga. graviditet. Der er forskellige variationer, som bestemmes af det forreste par, der typisk udgøres af dem med højest rang.
Her ses et eksempel på en pavane. Først ved 01:40 starter pavanen, og varer indtil 04:00. Som det ses er det en meget adstadig, rolig dans, hvor man mest går rundt uden at lave nogen hurtige, pludselige bevægelser.
GAILLARDE, galliarde, gagliard, galiat
Pavanen er ofte efterfulgt af gaillarden. Gaillarden er en livlig, munter dans, som udøves i de adelige kredse. Danses som oftest i kvadriller á 3 eller 4 par(ligesom lancier), hvor der i korte øjeblikke skiftes partner, før man vender tilbage til den første partner. Gaillarden kan også danses to og to, men det ses utrolig sjældent. Dansen består af en indviklet trinserie, hvor der inkluderes små hop, spring, spark, spjæt, o.l. Gaillarden findes i flere variationer, hvoraf nogen anses for at være mere anstændig end andre.
Her er et eksempel på den uanstændige gaillarde.
Bemærk, hvordan herren midt i dansen lokker damen nærmere og vil give hende et kys på kinden. Lavolta hedder den del, hvor herren holder damen om livet og løfter hende rundt, og dette er i nogen kredse meget uanstændigt. Med tanke på vor kære konge, tvivler jeg dog på, at Roy’s hof synker så dybt. I denne udgave danses der også to og to, og der er altså langt større mulighed for at komme hinanden ved.
Her er et eksempel på den anstændige gaillarde.
Først ved 04:10 starter gaillarden. Her danses der i en kvadrille med 3 par, og de skifter partnere ind imellem. Hvis fødderne kommer over knæhøjde er det også ganske uanstændigt, men dog mere acceptabelt, da det kan være et udtryk for, at man ikke helt har styr på dansen.
SALTARELLO
Enhver borgerlig med den mindste respekt for sig selv kan danse saltarello. Så at sige, så er det blot en borgerlig udgave af gaillarden - trinnene er ikke helt så komplicerede, og den danses lige så meget i par, som i kvadriller. Det handler om, at det skal gå så hurtigt som muligt - jo hurtigere, man danser, jo dygtigere er man til det.
Her ses et eksempel på saltarello.
Først ved 0:45 starter saltarelloen. Det skal siges, at saltarelloen med tiden er blevet til en italiensk folkedans, så tænk jer den i en mere middelalderlig setting! I de borgerlige kredse er det langt mere acceptabelt at komme hinanden nær, og det tages ikke så højtideligt, hvis herren sniger sig til et kys under dansen.